Mary's Axe & Tower of London & Tower Bridge

Hürriyet

27 Şubat 2010 Cumartesi

Yıldızlardaki Savaşın Kronolojisi

Ulusal bir kanalda 5 haftadır süren serüvenin son bölümüne geldik. Bu hafta pazar günü yayınlanacak 6. bölümle tamamlayacağız yolculuğumuzu. "Güç"le birlikte kötülüğü alt edeceğiz hep beraber.

26 Şubat 2010 Cuma

Geçmiş Korkuların ve Hayallerin Kaynağı

Kurtlar.

Medeniyet kuran birçok halk için kutsal, korkunç ve hayranlık uyandıran bir tür.
Aynı zamanda korkuların ve hayallerin başaktörü.

23 Şubat 2010 Salı

Biranın Dayanılmaz Hafifliği..

İnsan nasıl da değişiyor ve bunun ne kadar çabuk olabildiğine inanamıyor.

İki sene öncesine kadar biranın kokusuna bile katlanamaz, ağzıma değdirmezdim. Ama şimdi, mesai bitse de buzzz gibi bir birayı yudumlamsan diye hayal kuruyorum.

19 Şubat 2010 Cuma

Futbol Yazmadan Olmaz..

Takım oyunudur futbol. Çalışan bir makina gibi olmalıdır takım dediğin. Bazı toleranslar içinde bütün dişliler birlikte ve uyum için çalışmalıdır. Ama gel gör ki bunu becerebilen takım sayısı bir elin parmakları kadar bile yoktur dünyada. Çünkü insan faktörü girer işin içine. Hemde sadece 11 futbolcunun değil, teknik direktöründen yöneticisine, yedek oyuncusundan sucusuna kadar herkesin etkisi vardır başarıda veya başarısızlıkta.

Dün akşam Fener'i izledim. Hep aklımda her maçtan önce düşündüğüm şeyler. Bulabilir miyim aradıklarımı bu sefer diye. Hoş haksızlık etmeyelim. Bayağı yol aldı Fener bu konuda. Takım olma konusunda. Ama hala dişliler kısa geliyor. Arada bir yuvasına oturuyor. Bu ışığı görünce de insan diğer maçta acaba devam eder mi diye düşünmeden edemiyor ve iyi geçen bir maçtan sonra gelecek maçı daha son düdük çalmadan beklemeye başlıyor. Kötü sonuçta da umut hiç bitmiyor. Aynı kelimelerle aynı cümleleri duymaktan hiç bıkmıyorsun. Değişik, karmaşık bir duygu.

Takım iyi mücadele etti. Ancak karşısındaki takımı tam anlamamış, tam çalışmamışlardı. Şaşırdılar önce. Servis edilen goller ve kaçırılan pozisyonlar bunun en önemli göstergesi. Çünkü bunlara hazırlanmamıştı Fenerbahçe. Bir anda çok sıkıştıklarını hissettiler ancak hemen sonra çok kısa bir sürede beklemedikleri kadar kolay sonuca ulaşabilecek pozisyonlar buldular. Alehte sonuçlanan bu durumlar hazırlıkların tam yapılmadığı hissi yaratıyor haliyle. Karşı takım da gölü erken bulunca havaya girdi. Daha sonra denge sağlansa da çok azaltmadı tempoyu Lille. Lille hızlı oynayan bir takım. Ancak defansı sıkıntılı. Defansın arasına girip dağıtacak bir forveti olan biraz da ayağa pas yapan takımlar bu takım için ciddi sıkıntı yaratacaktır. Bizde ise kaliteli kadro derinliği olmaması en büyük sıkıntı. Çıkan oyuncunun yeri tam anlamıyla dolmuyor. Bu da derin gibi görünen kadronun yetersizliğini ortaya çıkarıyor. Bunca iyi futbolcu dediğimizde de alternatifsiz kalan birkaç mevkide oluşan eksiklikler nedeniyle istenen sonuçlara ulaşılamıyor. Ama hiç ders almadan sonraki maçta ne olacak diye beklemeye devam ediyoruz.

Umarım bir sonraki maçta herşey daha iyi olur.

17 Şubat 2010 Çarşamba

Hasta oldu Oğlum

İlk defa. Merak, endişe, kızgınlık ve ne yapacağını bilememe. Hepsi tek potada, karmakarışık. Doktor ne zaman, ne zaman hastane? Kaç derece ateşi var? Yanıyor çocuk. İyi de görünüyor aslında. Sesi çıkmıyor garibimin. Yoksa öksürdü mü? Hapşırık mıydı? Karasızlık, endişe. Doktor, evet doktor. Aranmalı, sorulmalı ne yapılacağı. Garip bir duygu tamamen teslim olmak ve denileni hiçbir soru sormadan yapmak. Sınırları başkası tarafından konulmuş bir anı yaşamak ve kontrolsüzlük. Bana uymadı galiba ama yapacak birşey de yok. Telefon açıldı. Doktorla konuşulup ertesi güne randevulaşıldı. Şimdi ilaç zamanı. Kendi bir lokma, içtiği ilaç bir lokma. Sentetik hayattan uzak tutmaya çalışmak ve içinde ne olduğunu okusamda anlamadığım ilaçları içirmek. İyi geldi ilaç galiba. Ateş kaç, düştü mü? Evet, evet düştü. Garip bir rahatlama. Çizilmiş sınır içinde kalmış bir değer. Sonra, gene sınır dışı değerler, sonra, gene ilaç. Hastane, doktor. Hastalık belli artık, Grip. Öksürük var. Ateş yok artık. Evdeyiz. Akşam kızarıklıklar. Bir iki tane. Küçük bilgi zerreciklerimizle bildiğimiz kızarıklık nedenleri: allerji, kızamık, kızılcık, 6. hastalık. Hangisi acaba. Adet az. Belki geçer sabaha. Öğlen oldu. İşten ara. Ne, çoğaldılar mı? Doktor, telefon hemen. Hastalık viral miymiş? Olur muymuş böyle döküntüler. Peki bekleyelim bakalım ne olacak.

Puantiyeliyiz artık. Hemde kırmızı..

Teknoloji Melek mi, Şeytan mı?

Teknoloji öyle ilerledi ki artık mesafelerin gerçekten bir anlamı kalmadı.

Elimdeki projenin sahibi Arap, mimarı Mısır asıllı Alman, statik hesapçısı Alman oğlu Alman, kontrolörü Mısırlı, imalatçısı Türk, tedarikçileri ise diğer ülkelerden ve tüm bunlar tek bir projenin tamamlanması için bir arada. Bunu başarmanın en önemli etkeni de iletişim teknolojileri. Bugün bizim şirket, mimar ve statikçi Almanya'da buluşup toplantı yaptılar. Neredeyse bütün gün telefona yapışık geçti benim için. Ancak düşündüm ki aynı anda binlerce kilometre ötede yapılan toplantıya direk müdahale edebiliyorsun ve o anda sorunu çözebiliyor, toplantının önünü açabiliyorsun. Bu önemli ve müthiş birşey. Ayrıca buradaki işlere de devam edebiliyorsun. Karmaşık bir durum ve bu karmaşık durumun ardında çalışan sistemi düşünmeden hoyratça ve futursuzca kullanıyoruz. En ufak sorunda bağırıp çağırıyoruz. Sistemi eleştiriyoruz, kızıyoruz. Hatta hıncımızı o an elimizdeki aletten alıyor, onu harcamak pahasına üzerine yükleniyoruz. Aslında hayatı ne kadar kolaylaştırdığını unutuyoruz o küçücük aletin.

Bugün o aletlerden iki tanesini aynı anda kullanarak bayağı zaman geçirdim. İki ayrı telefonda iki ayrı kişi ile ayrı ayrı konuları halletmeye çalıştım. Becerdim gibi ama bazen kafam karışmadı değil. Böyle durumlarda en çok isimler karışıyor benim için. Hangi telefonda kiminle hangi konuyu konuşuyordum takip etmek zor oluyor bazen. Ama oldu ve günü bitirdim. Hoş sağolsun yukarıdakiler bir haftalık çalışmayı çöpe atmasalardı iyi olacaktı. Çalışılan onca zaman ve harcanan onca emek bir kararla puf yok olup gitti. Bakalım bu bir haftalık kaybı nasıl telafi etmemizi isteyecekler.

Ha bu arada, tabiki bu süpriz haber yine telefondan geldi. Gel de alma hıncını telefondan.

4 Şubat 2010 Perşembe

Koltuk mu, hayal kırıklığı mı?

Aradığın gibi bir koltuk bulmak ne kadar zor olabilir ki.

İnternetin ışık hızında olduğu, kapasitelerin bu denli yüksek hacimlere ulaştığı bu devirde hala arama yaptığın birşeyi bulamamak çıldırtıyor insanı. Sanal dünyanın her türlü hayal gücünden daha ileri imkanlar sunduğu bu ortamda, halen birkaç eski komutla oluşturulabilen basit, kullanışsız, göz zevkinden uzak adreslerle mal satmaya çalışan zihniyetin eseridir bu hayal kırıklığı. Öyle bir hayat yaşıyoruz ki, para kazanmak için kalitesizlik çıkar yol olmuş ve hayatı zevksizleştirmiş. Sadece internet değil diğer tüm güncel iletişim kaynakları aynı. Biraz vasatın üzerine çıkan, oluyor dahi. Vasatın hemen altı bile geçer akçe. Halbuki bunca araştırma firması var. Hatta buna bile gerek yok. Hiçbir firmanın ulaşamayacağı kadar çok kişiye ulaşabilen bir güç var elinde. Kullan bu gücü değil mi? Ama yok, parası olan için illaki vasatı geçen, idare eden için ise vasatın hemen altı. Anlamak için istediği şeyi bir aratmalı insan. Belki o zaman anlaşır bu kişinin ne demek istediği.

Koltuktan nerelere geldik. Aslında aradığım sadece tekli bir koltuk ama yaşadığımız sanal hayatı sorgulatıyor insana. Biraz göz zevki biraz profesyonellik. Aradığım pek de fazla şey değil. Biraz pahalı sadece. Ama basit.

Bu arada daha yemek masasından bahsetmedim bile :)

3 Şubat 2010 Çarşamba

DÖNGÜ

Karıncalanıyor diye düşündü önce. Heryeri karıncalanıyordu. Sıcaklık artmış, kendinden geçmeye başlamıştı. Önce hafifledi, sonra yavaş yavaş genişledi. İçine çekti havayı ve herşey birbirine karıştı. Kapadı gözlerini. Kendini rahat ve kuş gibi hafiflemiş hissediyordu. Utanmasa şimdi havalandım uçuyorum diyecekti. Daha önce böyle hissetmemişti ama tanıdık tatlar vardı havada. Gözlerini açtığında dağılmıştı. Sanki heryerdeydi. Etrafındakilerle kaynaşmış, karışmış, bir olmuştu. Zaman geçmiş etrafındakiler artmıştı. Anlamıyordu durumunu ama garip bir haz alıyordu kalabalıktan. Sonra hafif bir serinlik vurdu suratına yada suratı sandığı şeye. Soğuk artıyor etrafındakiler yaklaşıyordu birbirine. Sıcaklık iyice düşünce artık neredeyse birleşmiş, birbirlerine girmişlerdi. Bir yukarı bir aşağı dolaşmaya başladılar. Sanki rüzgarı arkalarına almışlar sürükleniyorlar. Rüzgar önce esinti sonra bora oldu sanki. O kadar hızlı dolaşmaya başlamışlardı ki başı dönüyor, yönünü kaybediyordu. Oysa ne güzel başlamıştı herşey. Şimdi ise bir karmaşanın bir uğultunun içinde yitip gitmemek için var gücüyle uğraşıyordu. Birden gözleri kamaştı. Herşey aniden oluverdi. Kimse de önüne geçemezdi. Önce gözleri acıdı ışıktan, sonra kulaklarının acıdığını hisseti. Hayatı film şeridi gibi gözlerinin önünden geçti ve göz kapakları kapandı hızlıca. Artık yok oldu sanıyordu. Tüneli ve ucundaki ışığı arıyordu ki gözleri olabildiğince açıldı. Farklı hissediyordu artık. Daha soğuktu hava ama daha toparlanmış ve arınmıştı. Ne olduğunu anlamadan hızla harekete başladı. Deli gibi gidiyor hiçbirşey onu durduramayacakmış gibi geliyordu. Hızlandıkça hızlandı. Artık korkmaya başlamıştı. Çünkü kontrolün kendisinde olmadığını, birşeye doğru çekildiğini fark etmişti. Birden çok uzakta ufacık görünen herşey hızla yaklaşmaya başladı. Yaklaştı, yaklaştı. Gözleri kapalıydı artık. Herşeyi kabullenmiş ne olacaksa olsun diye beklemeye başlamıştı. Ve sonunda beklediği oldu. Yine dağılmıştı. Parçalanmıştı. Toparlanamam ben, bittim diye düşünürken bir yere doğru emildiğini hissetti. Erimiş gibi, sıvılaşmış gibi kayıyordu aşağılara doğru bulduğu her çatlaktan. Artık ilerleyemediği bir yere geldi. İyi de oldu aslında, toparlanma fırsatı buldu. Toparlandı, tazelendi, yenilendi. Kendine birçok şey kattı bu yolculuk sırasında. Artık hayat doluydu, hayat vermeliydi. İçindekileri paylaşmalı, ihtiyacı olanlara sunmalıydı. Ama bekledi, çok bekledi. Gelen olmadı paylaşmaya. Kimse gelmedi. Karanlıktı ortalık, daha da karardı, içi karardı. Bakmıyordu, görmüyordu, duymuyordu. Ta ki o gelene kadar. Dokunmuştu ona. Uzanmıştı, birşeyler arıyordu. Aslında ne aradığını biliyor gibiydi. Ne yapsam diye düşündü. Hep bu anı beklemişti ama şimdi titriyor, hareket edemiyor, sesi çıkmıyordu. Ama o sarmıştı kollarıyla onu. O kadar şefkatli yaklaşıyordu ki karşı koyamıyordu. Sanki onu içine çekiyor, kendine bağlıyordu. O oluyordu. Hatta olmuştu bile sadece farkında değildi. Onun damarlarında dolaşıyor, paylaşma isteğini tatmin ediyordu. Günden güne eriyordu ama umrunda değildi. Yine mutluydu ve biliyordu ki yaptığı herşey bir işe yarıyor, birşeyler yeşertiyordu. Hayata hayat katıyordu. Artık çok zayıflamıştı. Neredeyse ondan geriye hiçbirşey kalmamıştı. Son bir hareketle atıldı. Bir ışık görmüştü ileride. İlerledi, zorlandı ve ışığa ulaştı. Sonra birden ona kucak açan kapatmıştı tüm kapılarını. Üzülmüştü, kenara itilmişti. Geriye dönüp baktı, terden mi gözyaşından mı bilinmez sırılsıklam olmuştu. Kaydı aşağıya. Bitmişti artık herşey, bıraktı kendini. Hiç uyanmamacasına yummuştu gözlerini. Unutmak istedi herşeyi. Ve bir daha hatırlanmamak üzere hepsini unuttu.

Karıncalanıyor diye düşündü önce. Heryeri karınc.....